۱۴۰۱/۱/۲    ۶:۴۴     بازدید:۳۸۰۰       کد مطلب:۹۳۰۵۴۹          ارسال این مطلب به دیگران

فرهنگی ، اعتقادی » اجتماعی ، تربیتی
  ،   نوروز از ديدگاه اسلام
نوروز از ديدگاه اسلام

بهار،فرصتى است, براى تامل در راز آفرينش و انديشيدن در شان و جايگاه بهار از نظرگاه دين. در کشور ما نوروز را جشن مى گيرند, و حضور سبز بهار را به همديگر تبريک مى گويند, دیدگاه اسلام در مورد نوروز چیست؟ و رفتار مسلمانان در اين روز, چگونه بايد باشد؟
نوروز, پيش از اسلام
پيش از اسلام, نخستين روز بهار را عيد و جشن ملى به شمار مى‌آوردند و از آن به "عيد باستانى" ياد مى کردند.به عقيده بعضى نخستين کسى که از "نوروز" تجليل کرد, و آن روز را عيد ملى شمرد, جمشيد بود.(1) جمشيد بر سراسر جهان تسلط يافت, و سرزمين ايران را آباد کرد, و اسباب کارها و امور, در نوروز براى او تکميل و موزون گرديد, از اين رو اين روز, آغاز سال عجم گرديد.(2)
جمشيد پسر تهمورث, از شاهان افسانه اى پيش از تاريخ ايران (قبل از مادها) است. روزى که او بر تخت سلطنت نشست, اولين روز بهار بود; آن را "نوروز" خواند و جشن گرفت. (3).
نيکو داشت نوروز پس از اسلام
پس از اسلام نيز طبق پاره اى روايات, از اين روز تجليل شده است. در حديث "معلى بن خنيس" از امام صادق(ع) -که علامه مجلسى مى گويد آن را در کتب معتبر ديده است- به چند رخداد بزرگ در نوروز, بعد از اسلام اشاره شده است که عبارتند از:
1ـ جبرئيل بر پيامبر نازل شد
2ـ پيامبر(ص), على(ع) را بر دوش خود گرفت, تا على(ع) بت هاى قريش را از بالاى خانه کعبه فرو ريزد. هم چنين ابراهيم(ع) در چنين روزى بت ها را شکست
3ـ پيامبر(ص) به اصحاب خود امر کرد (در روز غدير خم) با على(ع) به عنوان اميرمومنان, بيعت کنند.
4ـ هيچ نوروزى بر ما نمى گذرد, مگر اين که ما در آن روز اميد فرج قائم(عج) را داريم, زيرا آن روز, از روزهاى ما و از روزهاى شيعيان ما است, عجم ها آن را پاس داشتند, ولى عرب هاآن را تباه ساختيد..."(4)
همچنین شیخ طوسی در روایتی در کتاب المصباح المجتهد آدابی را برای نوروز ذکر کرده است(5)
رشید الدین طبرسی در کتاب المناقب روایتی از امام کاظم در مذمت نوروز نقل کرده است که اکثر فقهای شیعه انرا بر تقیه حمل کرده اند.(6)
علامه مجلسى(ره), نوروز را بر اساس روايات ستوده است, و در بيش از بيست مورد در بحارالانوار از ستايش آن سخن به ميان آورده است(7)
پى نوشتها:
1- آقا محمد مقدس اصفهانى, الاوائل, ص584
 2- علامه مجلسى, بحار, ج59, ص141
 3- جمعى از دانشمندان و نويسندگان, دائره المعارف يا فرهنگ و هنر, ص1260
 4- علامه مجلسى, بحار, ج59, ص92
5- رشيد الدين ابن شهر آشوب طبرسى, مناقب آل ابى طالب, ج4, ص318و319
6 - شيخ طوسى, مصباح المتهجد, ج2, ص;591
 7- علامه مجلسى, بحار, ج59, ص100 و 101
نویسنده:مرحوم محمد محمدی اشتهاردی با تصرف
منبع: ماهنامه پاسدار اسلام
 

انتهای پیام


ضمائم:
نظرات بازدیدکنندگان

نظر شما درباره این مطلب


امنیت اطلاعات و ارتباطات ناجی ممیزی امنیت Security Audits سنجش آسیب پذیری ها Vulnerability Assesment تست نفوذ Penetration Test امنیت منابع انسانی هک و نفوذ آموزش هک