۱۳۸۹/۷/۲۱   ۹:۶  زيارة:4726     احکام و استفتاء از دفتر حضرت ایت الله خامنه ای

مسائل پزشکی
سوالات و پاسخهای مربوط به پزشکی

 

خوردن بعضی ....

سوال : خوردن بعضی از مواد، میوه ها و غذاها برای برخی از بیماران ضرر دارد مصرف آنها چه حکمی دارد؟

پاسخ : اگر ضرر در حدی است که مراعات آن لازم است در فرض سؤال جایز نیست.

استفتائات  قبل


تشریح مرده مسلمان چه حکمی دارد؟

جایز نیست ، مگر در صورتی که نجات مسلمانی متوقف برآن باشد، یا نیاز پزشکی کشور اسلامی رفع نشود مگر به آن و بعض موارد ضرورت.
 

آیا اهدای خون جهت رفع نیاز نیازمندان از نظر شرعی فضیلت و ثواب هم دارد یا فقط یک وظیفه انسانی است؟

اگر با نیت تقرب به خدا انجام گیرد ثواب هم دارد.


آیا به پزشکی که مرد یا زن را عقیم می کند دیه تعلق می گیرد؟

موارد مختلف است.


آیا زیبا سازی صورت و بدن مانند بینی و لب به وسیله جراحی که نوعی تصرف در خلقت الهی است چه صورت دارد؟

فی نفسه اشکال ندارد.


در بیمارستانها و مراکز پزشکی دانشجویان پسر جهت آموزش مبادرت به معاینه نواحی مختلف بدن بیمار زن و دانشجویان دختر نیز مبادرت به معاینه نواحی مختلف بدن بیمار مرد می نمایند. با توجه به این که این امر یک موضوع آموزشی است که در برنامه تربیت پزشکان قرار دارد چه حکمی دارد و حدود آن چیست؟

اگر رفع نیاز پزشکی کشور موقوف به این امر باشد در حد رفع نیاز مانع ندارد ولی مجرد آموزش مجوز نمی شود.


مراجعه مردان به پزشک زن در صورت وجود پزشک مرد چه صورت دارد؟

اگر ضرورت ندارد و لمس و نظر حرام می شود جایز نیست.


پزشکان متخصص مى‏توانند از طريق استفاده از روشها و دستگاههاى جديد، نواقص جنين در دوران باردارى را تشخيص دهند و با توجه به مشکلاتى که افراد ناقص‏الخلقه بعد از تولد در دوران زندگى با آن مواجه مى‏شوند، آيا سقط جنينى که پزشک متخصص و مورد اطمينان آن را ناقص‏الخلقه تشخيص داده، جايز است ؟

سقط جنين در هر سنّى به مجرّد ناقص‏الخلقه بودن آن و يا مشکلاتى که در زندگى با آن مواجه مي‏شود، جايز نمي‏شود.


پزشک بعد از معاينه در ماههاى اول حاملگى به زن گفته است که استمرار باردارى احتمال خطر جانى براى او دارد و در صورتى که حاملگى ادامه پيدا کند، فرزندش ناقص‏الخلقه متولد خواهد شد و به همين دليل پزشک دستور سقط جنين داده است، آيا اين کار جايز است و آيا سقط جنين قبل از دميده شدن روح به آن جايز است؟

ناقص‏الخلقه بودن جنين، مجوّز شرعى براى سقط جنين حتّى قبل از ولوج روح در آن محسوب نمى‏شود، ولى اگر تهديد حيات مادر بر اثر استمرار حاملگى مستند به نظر پزشک متخصص و مورد اطمينان باشد، سقط جنين قبل از ولوج روح در آن اشکال ندارد.


بعضى از زوج‏ها، مبتلا به بيمارى‏هاى خونى بوده و داراى ژن معيوب مى‏باشند و در نتيجه ناقل بيمارى به فرزندان خود هستند و احتمال اينکه اين فرزندان مبتلا به بيمارى‏هاى شديد باشند، بسيار زياد است و چنين کودکانى از بدو تولّد تا پايان عمر، دائما در وضع مشقّت بارى به سر خواهند برد. مثلا بيماران هموفيلى همواره ممکن است با کوچکترين ضربه‏اى دچار خونريزى شديد منجر به فوت و فلج شوند. حال آيا با توجّه به اينکه تشخيص اين بيمارى در هفته ‏هاى اوّل باردارى ممکن است آيا سقط جنين در چنين مواردى جايزاست؟

اگر تشخيص بيمارى در جنين قطعى است و داشتن و نگهداشتن چنين فرزندى موجب حرج مي‏باشد، در اين صورت جايز است قبل از دميده شدن روح، جنين را اسقاط کنند ولى بنابر احتياط، ديه آن بايد پرداخت شود.


آيا معالجه و درمان بيمارى بااستعمال مواد مخدّر جايز است؟ و بر فرض جواز، آيا بطور مطلق جايز است يا فقط در صورتى جايز است که راه درمان منحصر به آن باشد؟

اگر درمان و معالجه به نحوى متوقف براستعمال مواد مخدّر باشد و اين امر هم با تجويز پزشک مورد اطمينان صورت گيرد، اشکال ندارد.


اگر نطفه مرد ناشناس را در رحم زنى قرار بدهند آيا از نظر شرعى درست است يا نه؟

عمل مذکور فى نفسه منع شرعى ندارد لکن از لمس و نظر حرام بايد اجتناب شود.


اگر جنين تشکيل شده از يک زوج را در رحم زن نامحرم بکارند حکم شرعى آن چه خواهد بود؟ لطفاً احکام وضعى مسأله را هم بيان فرماييد.

اين عمل فى نفسه اشکال ندارد هر چند بايد از لمس و نظر حرام اجتناب شود و فرزند ملحق به مرد و زن صاحب نطفه است و نسبت به آنان و اقارب آنان محرميت ثابت ميشود و نسبت به زن صاحب رحم هم بايد احتياط شود.


بستن لوله در زنان و مردان به صورت موقت يا دائم چه حکمى دارد؟ اگر بستن لوله منجر به عقيم شدن شود چه حکمى دارد؟

بطور کلى بستن لوله اگر براى غرض عقلايى و مصون از ضرر معتني‏به و در زوجه با اذن شوهر باشد فى نفسه منعى ندارد و فرقى ميان دائم و موقت و يا ميان موجب عقيم شدن و نشدن نيست.


انتهای پیام